+ 85 jaar Ivens: van lokale plaatslager tot wereldspeler

Ivens blikt terug op een succesvolle bedrijfsgeschiedenis van inmiddels meer dan vijfentachtig jaar. Al sinds de allereerste tank – doorheen alle verhuizingen, bouwprojecten, aanwervingen en uitbreidingen –  heeft Ivens één grote ambitie: de beste opslagtanks bouwen die op de markt bestaan. We koesteren onze rijke geschiedenis, maar houden het vizier steeds gericht op de toekomst.

1930: Een bescheiden start

Plaatslager en smid Leon Ivens start in Kapellen een bedrijfje als installateur van allerlei soorten ketels. Wanneer Leon al vroeg sterft, houdt zijn vader – toen al op pensioen – het bedrijf draaiende in afwachting tot zoon Eduard in de zaak komt en deze overneemt.

 

1948: De eerste mazoutketels

De jonge Eduard – Ward – Ivens ziet heel wat mogelijkheden in de productie van mazoutketels. Dankzij de opkomst van centrale verwarming stromen de bestellingen voor de ketels snel binnen. Om alle orders op tijd af te krijgen, werkte Eduard en z’n medewerkers nagenoeg dag en nacht.

 

1955: De verhuis naar de Leugenberg in Ekeren

Al snel barst het kleine werkatelier in Kapellen compleet uit z’n voegen. Constructiewerkplaatsen Ivens verhuist naar een groter onderkomen aan de Leugenberg in Ekeren.

 

De jaren ’60: De uitbouw van de haven

Tal van petrochemische bedrijven vestigen zich op korte tijd in de haven van Antwerpen.  De nieuwe bedrijven hebben nood aan grote opslagterminals. Eduard Ivens ziet het gat in de markt en start met het maken van steeds grotere opslagtanks voor de snelgroeiende petrochemische industrie.

 

Midden jaren ’70: de stap naar het buitenland

Ivens durft over de landsgrenzen te kijken en gaat naast de thuismarkt ook in het verre buitenland aan de slag. Onze teams demonstreren hun kunnen in Mauritanië, Saoedi-Arabië,… We vinden zelfs tanks van Ivens terug op de Zuidpool.

 

1976: Ivens Transportbedrijf ziet het levenslicht

De geproduceerde opslagtanks moeten uiteraard op hun eindbestemming geraken. Een klus die – gezien de enorme afmetingen van de tanks – heel wat expertise vraagt. Ivens start een eigen transportbedrijf dat al snel ook opdrachten voor andere klanten uitvoert.

 

1979: de verhuis naar de Antwerpse haven

Ivens blijft maar groeien waardoor de nood aan nieuwe grotere werkplaatsen zich opdringt. Aan de Noorderlaan, naast de Lillobrug, vindt het bedrijf de perfecte locatie in het hart van de Antwerpse haven. Constructiebedrijf Ivens beschikt hier – sinds een latere uitbreiding – over een perfect gelegen locatie van ondertussen 89.000m².

 

Jaren ’80 en ’90: versterking van het familiale karakter

Dochter Greet Ivens  komt als managing director aan de leiding van het bedrijf. Samen met haar vader Eduard Ivens en kleinzoon Peter Van de Perck bestendigt zij binnen het directiecomité het familiale karakter van Ivens.

 

2005: Uitbreiding van productieruimte

De bouw van steeds grotere opslagtanks gaat gepaard met een regelmatige uitbreiding van de productieruimte. In 2007 neemt Ivens de gloednieuwe ‘Hal 7’ in gebruik. Deze  reusachtige werkplaats  meet 30 meter breed, 25 meter hoog en 72 meter lang. Sindsdien beschikt Ivens over twee reusachtige werkateliers waar de volledige prefabricatie van opslagtanks binnenshuis gebeurt.

 

2007: Opstart van Roll It NV

Roll it is gespecialiseerd in uitzonderlijk transport waarbij gebruik wordt gemaakt van SPMT’s (Self Propelled Modular Trailer). Ondertussen beschikt Roll It over meer dan 150 aslijnen, die transport uitvoeren over de hele wereld. Roll It heeft haar eigen kaaifaciliteiten recht tegenover het hoofdkantoor van Ivens.

 

2008: Verhuis van Ivens Transport & Kraanbedrijf naar nieuwe locatie

De verhuis naar de Wilmingtonstraat zorgt voor meer flexibiliteit voor de transport- en constructieafdeling

 

2009: Opnieuw uitbreiding van productieruimte

met 2.160 m² van de prefabricatie faciliteit.

 

2010: een nieuw kantoorgebouw als kers op de taart

De snelle groei van Constructiebedrijf Ivens vraagt ook extra medewerkers op de technische en administratieve afdelingen. Eind 2010 nemen alle medewerkers hun intrek in een modern en gloednieuw kantoorgebouw op de bestaande site op de Noorderlaan. Het transparante kantoorgebouw vormt het passende visitekaartje voor dit dynamische familiebedrijf.

 

2011: Verhuis en uitbreiding magazijn

De extra 7.500m² in de Wilmingtonstraat, zorgen voor een beter en centraal beheer van het werfmaterieel.

 

2012: Opstart van Roll It Cargo,

uw partner in uitzonderlijke cargo projecten over de hele wereld.

 

2013: Opstart van Ivens Civil Contracting,

een civiele divisie binnen de groep om renovatiewerken op een meer flexibele manier te verwezenlijken of om uw civiele werken van eender welke aard uit te laten voeren door ons ervaren team.

 

 2014: Verdere uitbouw pipingafdeling

Het opzetten van een aparte werkplaats voor de pipingafdeling en investering in gespecialiseerde pijpfitters en moderne middelen, zorgt ervoor dat we de grotere projecten aanbieden. Om een nog beter totaalpakket te kunnen aanbieden, in combinatie met onze tankbouw.

 

2015: Uitbreiding terrein Noorderlaan

Deze uitbreiding zorgt voor een vergroting van het terrein met 8.145m², waardoor er meer ruimte is voor de productie van shopfabricated tanks.